Fini tiramisu

Sastojci:

120 ml skuhane i ohlađene jake espresso kave (1/2 šalice)
60 ml Marsala vina (1/4 šalice)
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika žumanjka
50 g šećera (1/4 šalice)
225 g mascarpone sira (1 1/4 šalice)
175 ml punomasnog slatkog vrhnja, istučenog (3/4 šalice)
18-20 piškota
30 g tamne čokolade ili kakao praha

Priprema:

U široj i plićoj zdjelici pomiješajte kavu, 2 žlice Marsala vina, ekstrakt vanilije i žlicu šećera.

U loncu zakuhajte vodu, smanjite vatru.

U većoj vatrostalnoj zdjeli (koju možete staviti na lonac s kipućom vodom) mikserom istucite žumanjke, 2 žlice Marsale i 3 žlice šećera. Stavite zdjelu na lonac, a iznad vode tako da se jaja zagrijavaju na pari te pjenjačom ili mikserom na srednjoj brzini neprestano miješajte dok se smjesa ne utrostruči po volumenu, oko 6-8 minuta. Nemojte prestajati s miješanjem dok smjesu ne uklonite s vatre.

Uklonite s vatre pa još malo pjenjačom miješajte oko 2-3 minute da se smjesa malo ohladi. Potom mikserom umiješajte maskarpone tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.

U većoj zdjeli istucite slatko vrhnje u čvrst šlag. Kada je smjesa sa žumanjcima ohladila polako joj dodajte polovinu tučenog slatkog vrhnja i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači. Potom dodajte i drugu polovicu vrhnja pa opet promiješajte.

Polovicu piškota kratko namočite s obje strane u mješavinu s kavom. Posložite ih na dno kvadratnog kalupa (dijametra 23 cm).

Polovicu mascarpone kreme rasporedite preko piškota te ravnomjerno razmažite. Preko kreme naribajte 15 g tamne čokolade (ili posipajte kakaom).

Ponovite postupak s ostatkom piškota i rasporedite ih preko tamne čokolade. Premažite ih s kremom i posipajte ostatkom čokolade.

Kalup prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Neka se hladi barem 5 sati.

Prije serviranja posipajte s još malo ribane čokolade i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.

Tiramisu može u hladnjaku stajati do 2 dana.

Ideja:

Tiramisu možete poslužiti i u čaši.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.