Tjestenina s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

Sastojci:

1 veliki žuti luk
5-6 tanko narezanih ploški pancete
25 g svježe narezanog peršinovog lista
250 g mljevene govedine (može i svinjetina ili miješano meso)
1 žumanjak
4 zrele svježe rajčice, oguljene i nasjeckane
1 konzerva sjeckanih pelata
50 g krušnih mrvica
malo crnog vina
400 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle, pappardelle...)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera
sol, papar
ribani parmezan za posipanje

Priprema:

Maslinovo ulje zagrijte u većoj tavi pa dodajte sitno sjeckani luk. Posolite i popaprite pa pržite oko 5 minuta.

Pancetu narežite na manje komadiće te je dodajte u tavu s lukom i kratko popržite. Dodajte i protisnuti češnjak, promiješajte i pržite još oko 1 minutu. Uklonite s vatre pa u smjesu dodajte krušne mrvice i peršinov list te sve dobro promiješajte.

Polovicu tako dobivene smjese stavite u zdjelu u kojoj ćete je pomiješati s mljevenim mesom. Ostatak smjese istresite u manju zdjelicu i ostavite sa strane.

U veću zdjelu s dobivenom smjesom dodajte žumanjak i mljeveno meso pa sve dobro rukama izmiješajte tako da dobijete jednoličnu masu. Rukama oblikujte manje okruglice i posložite ih na tanjur. Tanjur možete premazati s malo ulja, kako se meso ne bi zaljepilo.

U tavi zagrijte malo maslinova ulja te na njemu popržite okruglice sa svih strana, tako da se lijepo zarumene, ukupno oko 10 minuta. Odložite ih na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom, da ostanu tople.

Na istoj tavi na kojoj ste pekli okruglice popržite ostatak smjese s lukom i peršinovim listom  (iz manje zdjelice), podlijte s malo crnog vina, dodajte oguljenu i nasjeckanu svježu rajčicu pa dinstajte stalno miješajući dok se rajčica ne počne raspadati. Potom dodajte i pelate, zajedno s oko 1 dl vode. Stišajte vatru, sve dobro pomiješajte i ostavite da se lagano kuha oko 15 minuta. Tako dobiveni umak posolite i popaprite po ukusu, a ako je prekiseo umiješajte i jednu žličicu šećera.

U tavu s umakom dodajte okruglice i lagano promiješajte. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, tako da se umak dobro prožme s mesnim okruglicama.

U međuvremenu zakuhajte slanu vodu i u njoj prema uputama skuhajte tjesteninu. Procijedite je i vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Prelijte tjesteninu umakom od rajčice s okruglicama i sve dobro promiješajte.

Poslužite toplo. Pri serviranju tjesteninu posipajte ribanim parmezanom. Po želji možete posipati i s malo origana.




Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.