Božićna guska Gordona Ramseya

Sastojci:

oko 4 kg svježe guske (cijela)
4 limuna
3 limete
1 žličica kineske mješavine pet začina*
svježe mljeveni crni papar (po ukusu)
sol
1 manji svežanj svježeg peršinovog lista, sitno nasjeckanog
1 manji svežanj svježe majčine dušice (može i suha)
1 manji svežanj listova kadulje (može i suha)
2 žlice meda

* Kineska mješavina pet začina
(za 2 žlice)

1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica mljevenog klinčića
1 žličica sjemenki koromača, tostiranih i mljevenih
1 žličica mljevenog zvjezdastog anisa
1 žličica sečuanskog papra, tostiranog i mljevenog


Priprema:

Gusku iznutra očistite od viška masnoće. Vrhom oštrog noža lagano mrežasto zarežite preko prsa i batkova, kako bi se masnoća iz mišića lakše otpustila.

Naribajte koricu 4 limuna i 3 limete. Korici dodajte 2 žličice soli, kinesku mješavinu začina i papar po ukusu.

Unutrašnjost guske dobro nasolite, a potom pripremljenom mješavinom začina i korice citrusa natrljajte vanjski dio guske. S malo mješavine natrljajte i unutrašnjost guske.

Prepolovite limune i limete s kojih ste ranije naribali koricu pa njima (koliko stane), zajendo s peršinovim listom, kaduljom i majčinom dušicom, ispunite unutrašnjost guske. Ostavite da odstoji barem 15 minuta (može i preko noći).

Pećnicu zagrijte na 240°C (s ventilatorom na 220°C).

Pticu položite na lim za pečenje, prsima prema gore. Pošpricajte je s medom i posipajte s još malo listova majčine dušice pa stavite u pećnicu. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pečenja na 190°C (s ventilatorom na 170°C). Ukoliko površina guske počne previše rumeniti, prekrijte je aluminijskom folijom.

Dužina pečenja odredite prema veličini ptice. Za svakih pola kilograma guske potrebno je oko 20 minuta pečenja. Izvažite gusku pa preračunajte, a na dobiveni rezultat dodajte još 30 minuta.

Npr. gusku od 4 kg potrebno je peći 3 sata i 10 minuta (160 min + 30 min = 190 min).

Svakih pola sata tijekom pečenja izvadite gusku te je zalijte masnoćom koja se nakupila u limu za pečenje. Potom višak masnoće žlicom odstranite iz lima i odložite u čistu posudu. Masnoću na kraju stavite u hladnjak i možete je koristiti prilikom spremanja drugih jela (npr. za pečenje krumpira i drugog povrća).

Kada je guska gotova, ostavite je da odstoji 20-ak minuta ispod aluminijske folije. Neće se ohladiti, ali će tako postati sočnija te će je biti lakše narezati. Poslužite uz kuhane mlince koje ste prelili masnoćom od guske.

Originalni recept Gordona Ramseya možete vidjeti ovdje.











Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.